Mikalojus Konstantinas Čiurlionis is in 1875 in Varėna in Litouwen geboren. In zijn korte leven ontpopte hij zich als een veelzijdig getalenteerd persoon. Zijn hele leven stond in het teken van een ongekend vurige creativiteit. Jong ontdekt en opgeleid tot uitvoerend musicus en componist in Warschau en Leipzig, bekwaamde hij zich later ook tot beeldend kunstenaar.
Zijn beeldend werk kenmerkt zich door een mysterieuze sfeer. Het neigt naar abstractie en getuigt van een diepe liefde voor de natuur. Čiurlionis hield van zijn land (de uitgestrekte wouden, zee, cultuur en literatuur) en was ook gefascineerd door andere, oude culturen. Na zijn studies settelde hij zich in Vilnius en ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Sofia Kymantaitė (1886-1958). Beide waren fervente voorvechters van de Litouwse cultuur.
Tijdens bezoeken aan St-Petersburg in 1908-09 wordt zijn dubbeltalent direct erkend: uitvoeringen van zijn muziek en tentoonstellingen met zijn beeldend werk georganiseerd.
In 1911 stierf Čiurlionis jong, op 35-jarige leeftijd, aan een longontsteking. In Litouwen opende tien jaar later, in 1921, het Nationale Kunstmuseum Čiurlionis in Kaunus – hij werd als de belangrijkste Litouwse kunstenaar-componist aller tijden beschouwd -, maar voor het Westen bleef zijn werk lang verborgen achter het IJzeren Gordijn.
Sinds de jaren 1990 was een enkel werk van Čiurlionis wel in grootstedelijke Nederlandse kunstmusea te zien. Museum Belvédère in Heerenveen is echter het eerste museum in Nederland dat een retrospectieve tentoonstelling aan het werk van Čiurlionis wijdt. Een unieke kans om nader kennis te maken met zijn boeiende werk, en ja, je moet het echt in het echt zien. Digitale beelden vertellen het verhaal niet. Sta je eenmaal voor zijn werk, dan opent Čiurlionis’ op verrassende wijze de ogen voor de overstelpende schoonheid van de natuur, haar ritmes en rijke variatie aan verschijnselen.
Nog t/m 9 juni te zien! Enjoy!